Prezentare Locala

Comuna Bălășești, Galați

Bălășești este o comună în județul Galați, Moldova, România, formată din satele Bălășești (reședința), Ciurești, Ciureștii Noi și Pupezeni.

Așezare

Comuna se află în extremitatea nordică a județului, la limita cu județul Vaslui, în Podișul Covurlui, pe malurile râului Hobana. Este străbătută de șoseaua județeană DJ251B, care o leagă spre est de Bălăbănești (unde se termină în DN24D) și spre sud de Cerțești și Corod.

Istorie
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Corodul a județului Tutova, și era formată din satele Bălășești și Pupezeni, având în total 1051 de locuitori ce trăiau în 286 de case. Existau în comună o moară cu aburi, o școală primară de băieți și două biserici. La acea vreme pe teritoriul actual al comunei mai funcționa în aceeași plasă și comuna Ciurești, formată doar din satul eponim de reședință, cu 1175 de locuitori ce trăiau în 273 de case, având și ea o școală primară de băieți și două biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează comunele în aceeași alcătuire, comuna Ciurești aceeași plasă, cu 1196 de locuitori, iar comuna Bălășești în plasa Adam a aceluiași județ, având 1362 de locuitori.

În 1950, comunele au trecut în administrarea raionului Bârlad din regiunea Bârlad și apoi (din 1956) din regiunea Iași. În 1968, comunele au fost reunite într-una singură care a trecut la județul Galați.

Demografie
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bălășești se ridică la 2.295 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.566 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români(96,34%). Pentru 3,66% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,21%). Pentru 3,66% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.